Språkseminar - Inari

Programmet for Sametingenes felles språkseminar er publisert og registreringen er åpen

09.10 - 09:00
10.10 - 15:00

Sametingene arrangerer et språkseminar i Inari den 9. - 10. oktober 2019, som er spesielt rettet mot de som jobber med samiske språk: oversettere, tolker eller andre språkarbeidere. Seminaret arrangeres i samarbeid mellom Sametingene i Norge, Sverige og Finland samt Sámi Giellagáldu, og er en del av sametingenes synliggjøring av FNs internasjonale år for urfolksspråk.

Programmet er nå ferdig og på seminaret vil vi kunne høre foredrag og diskusjoner fra oversettere, tolker og andre språkarbeidere. Hovedforedragsholder for seminaret er Jussi Ylikoski, professor i samiskspråk ved universitet i Oulu. Tittelen for foredraget Sámegiela eallin, dat lea biekka ja cizáža: eará gielaid váikkuhus sámegielaide og handler om hvordan andre språk påvirker samiske språk. Temaet er aktuelt, spesielt med tanke på samarbeid om språket, oversetting og annet språkarbeid.

Seminaret vil også presentere tekniske løsninger som er utviklet for å støtte de samiske språkene. Giellatekno fra Universitetet i Tromsø presenterer oversettelsesverktøy og andre tekniske løsninger som kan være til hjelp i språkarbeid. Oversetter og språkarbeider Anne-Márjá Guttorm Graven foreleser om oversetting og praktisk bruk av teknologiske verktøy. I arbeidet bruker hun blant annet oversettelsesminne. På seminaret får vi også høre om hverdagen til språkarbeidere: Merja Fofonoff, en skoltesamisk oversetter, beskriver hvordan det er å jobbe med skoltesamisk som er et spesielt truet språk. Overskriften til forelesningen er "Go sánit eai leat doarvái". Rap-artisten Ailu Valle forteller hvordan samiske rap-tekster blir til og redaktør-skuespiller Heli Huovinen om hvordan man lykkes med språkrevitalisering. Hvis du er interessert i temaet språkrøkt, så er du kanskje interessert å høre foredraget til Kaarina Vuolab-Lohi, lektor ved Universitetet i Oulu. Presentasjonen hennes handler om bruk av kasus i nordsamisk.

Dette er bare en del av programmet som Sametingene ønsker å tilby. Vi vil med glede invitere alle språkinteresserte til språkseminaret i Inari den 9.-10.10.2019. Seminarets program finner du her.

Seminaret tolkes til nord-, enare-, øst-, lule- og sørsamisk.

Hvis du er fra svensk side og vil delta, kan du kontakte miliana.baer@sametinget.se. Det svenske sametinget arrangerer skyss til seminaret.

Påmelding (nordsamisk)

Program (nordsamisk)

Mer informasjon:

Anne Kirste Aikio, mobiltelefon. +358 40 7075626
Mikkel Rasmus Logje, mobiltelefon: +47 412 65 375
Marie Louise Allas, mobiltelefon +46 70-367 46 82

Les mer

Fant du det du lette etter?

Hva lette du etter? Din tilbakemelding hjelper oss ålage bedre nettsider.

Takk for din tilbakemelding!