Finn litteratur m.m. i Sametingets bibliotek

Sametingets bibliotek ligger i Karasjok og er en del av Sametingets administrasjon.

Biblioteket har Norges største samling av bøker og annet materiell på samiske språk og om samiske forhold. Disse kan fjernlånes hvor som helst i Norge.

 

clock.png

 Åpningstider:

Biblioteket er åpent for alle mandag til fredag, kl. 09.00-15.30.

Låne og bestille

Bli låner

For å reservere eller låne fra Sametingets bibliotek må du være registrert som låner ved biblioteket. For å bli det må du møte opp ved biblioteket i Karasjok. Lånere andre steder i landet må fortrinnsvis bestille lån fra oss igjennom sitt nærmeste bibliotek.

Lån fra andre bibliotek - fjernlån

Om materialet du ønsker ikke finnes på biblioteket kan vi bestille det inn til deg fra andre bibliotek (fjernlån).

Reservere, bestille og forlenge lån

I ORIA kan du søke opp bøker. Der kan du også reservere, bestille eller forlenge lån.

Slik bruker du Oria

For å bruke ORIA registrerer du deg først som lånekunde. Da får du et lånekort som også blir din lånetaker-ID. Deretter kan du få ditt eget passord til innlogging på ORIA.

Slik logger du deg inn

Klikk først på «Logg på» øverst i høyre hjørne i Oria. Bruk din låntagerlD og BIBSYS-passord.

Sametingets bibliotek står ikke i nedtrekksmenyen på påloggingssiden. Du må velge BIBSYS som institusjon. Logg inn med din låntagerID og BIBSYS-passord.

Påloggingsveiledning PDF | 540,213 kB

Bokpakker

Alle bibliotek kan låne bokpakker (depot) hos oss. Vi har en stor samling av både faglitteratur og skjønnlitteratur for barn og voksne, på de ulike samiske språkene. I tillegg låner vi ut DVDer, CDer og lydbøker. Utvalget settes sammen etter lånerens/bibliotekets ønsker. Langtidslån er mulig.

Kontakt oss om bokpakker

E-post: sambib@samediggi.no
Telefon: +47 78 47 40 00

Stjernesamlingen

Stjernesamlingen omfatter ca 1200 titler, som omhandler samiske forhold eller er skrevet på et av de samiske språkene. Majoriteten av titlene er eldre enn 100 år gamle.

Samlingen inneholder antikvariske, sjeldne, eldre og verdifulle bøker og tidsskrifter, samt noen kart helt tilbake til 1669. I tillegg inneholder den enkelte titler fra de siste 100 årene av spesiell verdi.

Samlingen er nylig blitt gjennomgått og alle titlene er nå registrert i biblioteksystemet. De er dermed søkbare på lik linje med andre dokumenter.

De fleste av dokumentene i stjernesamlingen har utlånsekspemplar plassert i magasinet, men ekspemplarene i stjernesamlingen er ikke til hjemlån. De kan i noen tilfeller hentes frem og leses i biblioteket.

Utgivelsene i stjernesamlingen fordeler seg pr. dags dato slik:

  • Omtrent 10 titler fra 1600-tallet
  • 80 titler fra 1700-tallet
  • 430 titler fra 1800-tallet

Av de eldste bøkene i samlingen kan nevnes Manuale Lapponicum av Olaus Stepani Graan (Stockholm 1669) og Lapponia av Johannes Schefferus, i flere utg. fra 1674 og framover.

Urfolkssamling

Sametingets bibliotek opprettet i 2014 en egen urfolkssamling.

Urfolkssamlingen inneholder dokumenter om urfolk i hele verden, og teller pr. dags dato omkring 200 titler. Dermed er bøker Sametinget har samlet og fått i gave blitt registrert og gjort tilgjengelig for utlån/fjernlån.

Samisk bibliografi

Samisk bibliografi i Norge ble startet opp ved Universitetsbiblioteket i Trondheim i 1980, før det i 1993 offisielt flyttet over til Nasjonalbiblioteket. For drøyt tjue år siden begynte man å snakke om muligheten for å lage en felles samisk bibliografi basert på de samiske bibliografiene som produseres i Russland, Finland, Sverige og Norge. De tre andre landene har bidratt med endelig å fullføre dette arbeidet i samarbeid med BIBSYS som også står for driften av tjenesten.

Kontakt biblioteket

Følg biblioteket i sosiale medier

Fagleder bibliotekSpesialbibliotekarFørstekonsulent bibliotekKonsulent bibliotekFant du det du lette etter?

Hva lette du etter? Din tilbakemelding hjelper oss ålage bedre nettsider.

Takk for din tilbakemelding!