PRM: Klart for Pâʹjj Njauddâm i det offentlige rom

Sametingspresidenten mottar med glede meldingen fra Kartverket om at de første 12 stedsnavnene på skoltesamisk nå er formelt vedtatte og ført inn i Sentralt stedsnavnregister. Dette er starten på en revitalisering og synliggjøring av skoltesamisk også på norsk side av det tradisjonelle skoltesamiske området, sier president Aili Keskitalo.

Nyhet | publisert

Forskriften til stedsnavnloven fikk ved endring vedtatt 23. mai 2017 et tillegg som åpner for bruk av skoltesamiske navn i Sør-Varanger kommune. Endringen er et resultat av Sametingets arbeid for å synliggjøre og løfte skoltesamisk språk og kultur på norsk side.

IMG_E1580.JPG

Sametingspresident Aili Keskitalo

FOTO | Foto: Åse M.P. Pulk/Sámediggi

I den nye forskriften til stednavnloven finner vi i § 4: «Nordsamisk rettskriving skal brukast i Finnmark, Troms og i Nordland til Tysfjord kommune. Skoltesamiske stadnamn i Sør-Varanger kommune kan likevel følgje skoltesamisk rettskriving». Dette løftet for skoltesamisk språk og tilstedeværelse kom omtrent samtidig som åpningen av Ä´vv Skoltesamisk museum nå på forsommeren. Til sammen vil disse to forsterke hverandre.

Store deler av Sør-Varanger kommune er tradisjonell skoltesamisk bruksområde. De tidligere skoltesamiske siidaene disponerte landområder som i dag på grunn av kolonisering, krig og påfølgende fredsavtaler er å finne i tre stater, Norge (Sør-Varanger kommune), Finland og Russland. Heretter vil man finne skoltesamiske navn på kart og etter hvert også på skilt, enten alene eller sammen med nordsamiske parallellnavn.

– Vi er meget fornøyde med at Kartverket umiddelbart har tatt i bruk den nye lovhjemmelen på de første 12 skoltesamiske primærnavnene. Dette åpner for at Sør-Varanger kommune som vedtaksmyndighet for bygde- og grendenavn, kan vedta blant andre Kueʹttjokk, Kuõbǯǯjäuʹrr og Vueʹrjemjokk, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

Bilder av Keskitalo finnes her. De kan brukes fritt mot kreditering av fotograf.

For spørsmål eller intervju, kontakt sametingspresident Aili Keskitalo, +47 971 29 305.

Fant du det du lette etter?

Hva lette du etter? Din tilbakemelding hjelper oss ålage bedre nettsider.

Takk for din tilbakemelding!