Godtar ikke kjønnsdiskriminering

Sametingspresident Vibeke Larsen godtar ikke kjønnsdiskrimineringen som skipper Sandra Andersen Eira er blitt utsatt for. – Jeg tar avstand fra alle negative holdninger kvinner møter i yrkeslivet, fordi det kan skremme kvinner til å velge bort mannsdominerte yrker, sier Larsen.

Nyhet | publisert

31594277465_71898853e7_k.jpg

I november i fjor bestemte Sandra Andersen Eira, som er fra Olderfjord i Finnmark, seg for å kjøpe egen sjark og ansette sitt eget mannskap. Siden da har diskrimineringen økt, ifølge henne.

Eira fortalte i helga om båtselgere som prater babyspråk til henne, og forsikringsselskap som avviser henne.  Å være ung, kvinnelig båteier har gjort henne til offer for diskriminering.

I 2016 var det 273 kvinnelige fiskere av totalt 9138 fiskere som har fiske som hovedyrke i Norge. Det vil si ca. 3 prosent. I Finnmark var det i 2016 5 % kvinnelige fiskere.

Til sammenligning er det 13 prosent kvinnelige siidaandelsinnehavere i reindrifta. I STN-området er det 28,6 prosent kvinnelige hovedbrukere i jordbruket.

- Tallene viser at det er en kjønnsubalanse i primærnæringene, og derfor må vi alle sammen støtte kvinner som velger slike yrker og som tør å si i fra om dårlige holdninger, sier Larsen.

- Uten kvinner vil primærnæringene ikke ha noen fremtid, sier sametingspresident Vibeke Larsen.

Kontakt:

Sametingspresident Vibeke Larsen +47 941 30 116 

Fant du det du lette etter?

Hva lette du etter? Din tilbakemelding hjelper oss ålage bedre nettsider.

Takk for din tilbakemelding!