– Med godt samarbeid har vi lykkes

Sametingsråd Inger Eline Eriksen Fjellgren mener at på grunn av godt samarbeid i det samiske samfunn har man lykkes i å få en Sannhetskommisjon.

Inger Eline Eriksen Fjellgren, Sara Ellen Anne Eira, Risten Turi Aleksandersen.jpg
FOTO | Sámi girkoráđi jođiheaddji Sara Ellen Anne Eira, sámediggeráđđi Inger Eline Eriksen Fjellgren ja Sámi girkoráđi váldočálli Risten Turi Aleksandersen

Nyhet | publisert

Stortinget har vedtatt at det skal etableres en Sannhets- og forsoningskommisjon, som skal utrede hvilke konsekvenser fornorskningspolitikken i Norge har medført. Sametingsråd Inger Eline Eriksen Fjellgren var i Stortinget da saken ble diskutert og hun er veldig fornøyd med vedtaket.

– Sametinget har hatt godt samarbeid med mange og derfor har vi lykkes for å få på plass denne kommisjonen.

Utarbeidet en felles strategi

Fjellgren nevner spesielt samarbeidet med Sametingets eldreråd.

– Sametinget er takknemlig for det arbeidet Sametingets eldreråd har gjort i denne saken over flere år. Spesielt var det bra at de deltok i den åpne høringen i Stortinget. Det var betydningsfullt at Stortinget fikk høre erfaringer fra eldre folk, og hva de har gjennomgått på grunn av statens politikk.

Sametingsråd Fjellgren hadde tidlig et møte med Trygg Jakola i Norske kveners forbund. Der utarbeidet de strategier i fellesskap om hvordan man skal få på plass en slik kommisjon. Etter dette møtet sendte Sametinget et brev til fylkeskommunene i de samiske områdene, der man ba om støtte til etableringen av kommisjonen, noe som fylkeskommunene senere har gitt.

Støtte fra Kirken var til god hjelp

Sametinget har også hatt god dialog med Samisk kirkeråd, og deres støtte har vært til stor nytte.

– Kirken og staten har nettopp skilt lag. Kirken har fremdeles en viktig plass både i Sápmi og ellers i Norge, og også blant stortingets representanter. Samene setter pris på at kirken støtter oss i dette arbeidet. Vi må også huske på å røkte også den åndelige dimensjonen av dette forsoningsarbeidet. Kirken har den kunnskapen som kreves, sier Fjellgren. 

Dersom du ønsker intervju, ta kontakt med sametingsråd Inger Eline Eriksen Fjellgren, tel. 414 58 703.

Fant du det du lette etter?

Hva lette du etter? Din tilbakemelding hjelper oss ålage bedre nettsider.

Takk for din tilbakemelding!