Sametingspresidentens tale på samenes nasjonaldag

Her er talen sametingspresident Vibeke Larsen holdt i forbindelse med feiringen av samenes nasjonaldag i Tråante 2017.

Nyhet | publisert , oppdatert

 

DSC_0310.JPG

Kjære det samiske folk og andre gode venner.

Årets feiring av samefolkets dag er svært spesiell. I år er vi – det samiske folk – igjen samlet i Trondheim hvor det første samiske landsmøtet fant sted for hundre år siden. Jeg er veldig glad for at alle Sametingene er samlet her nå.

Tråante er en viktig historisk markering og en nasjonal feiring. Og helt sentralt sto den sørsamiske kvinne Elsa Laula Renberg.

Vi  har kommet langt de siste hundre årene. Men samisk samfunnsutvikling er et arbeid som er langt fra fullført. Det er en daglig kamp som alle som hører til vårt samfunn må ta del i.

I vårt samfunn har vi den siste tiden vært vitne til en hard språkdebatt. Jeg synes at det er bra at vi våger å ta den debatten. Språk knytter seg til vår identitet og sier noe om hvem vi er. Samtidig er det et tema som er sårt for mange, fordi en stor andel av oss ikke snakker samisk.

Det ligger i Sametingets samfunnsansvar å synliggjøre språket, både ved økt antall språkbrukere og språkbruk. Et levende språk er viktig i bevarelsen av vår kultur og det krever innsats fra hele det samiske samfunnet.

Det er en kamp å alltid vektlegge det samiske i et flerspråklig miljø. Tusen takk til dere som har fremmet språket og til dere som krever at det samiske språket høres og ses. Dere er vårt hjertespråks forkjempere.

Tråante feirer og markerer den 100-årige samiske kampen for våre rettigheter. Dette er et arbeid vi ikke kan ta en pause fra og Sametinget skal være den som går i front.

Mange av de rettighetssakene som Elsa Laula fremmet da, er fortsatt problemstillinger i vår tid. Da som nå ber vi om beskyttelse fra inngripen i samiske tradisjonelle områder. Vi krever bedre undervisning til samiske barn og unge, som har rett på undervisning i samisk og på samisk. Vi trenger levende samiske lokalsamfunn, primærnæringer og kulturinstitusjoner.

Det samiske folk har rett til å leve og til å bevare vår kultur. Sametingets visjon er at vi skal bygge et verdifullt samfunn for fremtidige generasjoner.

Til det behøver vi støtte fra sentrale myndigheter.

Jeg er derfor veldig glad for at representanter fra norsk offentlighet tar del i feiringen her sammen med oss. Det er en feiring som er like fargerik og mangfoldig som det samiske samfunnet er. Jeg håper at de også ser hvor verdifullt levende samisk kultur- og samfunnsliv er for resten av landet.

Jeg ønsker til lykke med feiringen!

Læhkoe biejjine!
Vuorbbe biejvijn!
Lihkku beivviin!

Gratulerer med dagen!

 

 

 

Fant du det du lette etter?

Hva lette du etter? Din tilbakemelding hjelper oss ålage bedre nettsider.

Takk for din tilbakemelding!