Klart for superstipend

Sápmi trenger flere samiskspråklige lærere i barnehagen og i grunnskolen. Sametinget deler derfor ut superstipend på 50.000 kroner til studenter innenfor disse utdanningene.

Nyhet | publisert , oppdatert

VIDEO | Roger Manndal

Sametinget gir fra 2018 et “superstipend” på 50.000 kroner i året til de som velger å ta grunnskolelærerutdanning med samisk i fagkretsen- eller barnehagelærerutdanning.

Sametingets plenum har bestemt at det kun er studenter i barnehagelærerutdanning og ulike lærerutdanninger som får stipend for høyere utdanning fra Sametinget i år, fordi mangelen på samiskspråklige lærere i barnehage og grunnskole er prekær.

Høsten 2018 starter man opp med master i sør- og lulesamisk lærerutdanning 1-7  på Nord Universitet, mens Sámi Allaskuvla startet høsten 2017 sine grunnskolelærerutdanninger 1-7 og 5-10 . Studenter ved disse utdanningene vil kunne motta stipend fra Sametinget. Superstipendet gis også til de som har hatt samisk som første- eller andrespråk på videregående skole og som tar master i grunnskolelærerutdanning med samisk som eget fag, eller barnehagelærerutdanning. Reglene for stipend fra Sametinget finner du her.

I tillegg til at lærere er garantert jobb etter endt utdanning, er det også etablert gunstige ordninger for å stimulere til lærerutdanning. Statens lånekasse ettergir studielån til de som tar lærerutdanning på normert tid, og har egne ordninger for Nord-Norge og de som tar samisk som en del av lærerutdanningen. Les mer om reglene på nettsidene til Statens lånekasse her og her.

Søknadsfristen til høyere utdanning er 15. april.

Fant du det du lette etter?

Hva lette du etter? Din tilbakemelding hjelper oss ålage bedre nettsider.

Takk for din tilbakemelding!