Ny satsing skal styrke duodji som næring

Sametinget lanserer en ny satsing for å hjelpe duodjiutøvere med å starte og utvikle sin bedrift.

Målet er å gi duodjiutøvere de verktøyene de trenger for å lykkes med sin bedriftsetablering eller utvikling, blant annet gjennom å styre sin egen økonomi, jobbe med prissetting, markedsføre seg bedre, og skape muligheter for å nå nye kunder både nasjonalt og internasjonalt.

Elisabeth Erke Ørjan Marakatt Bertelsen

– Satsingen tilbyr veiledning og ressurser for å hjelpe duodjiutøvere med å utvikle bærekraftige bedrifter, øke sin markedsandel og forbedre sine forretningsferdigheter. Dette inkluderer alt fra markedsføring til salg og økonomistyring og produktutvikling, sier sametingsråd Elisabeth Erke (Sp).

Sametinget ser frem til å se de positive effektene av dette programmet og oppfordrer interesserte duodjiutøvere til å søke og delta i programmet.

Gratis veiledning og faglige tilbud

Sápmi Næringshage er leverandør av den nye satsingen, som tilbyr veiledning, kompetanseheving og nettverksmuligheter for duodjiutøvere

– Deltakere i programmet får tilgang til gratis veiledning, kurs og nettverksmøter. Sápmi Næringshage tilbyr individuell veiledning, kurs i forretningsutvikling, samt duodjifrokoster - en digital møteplass for erfaringsdeling og faglig påfyll, forteller prosjektleder Antje Schlecht Valio.

Business StartUp Workshop er en sentral del av programmet, der duodjiutøvere får verktøy til å bygge sin bedrift, jobbe med prissetting, økonomistyring og finne nye markeder.

Stor interesse fra duodjiutøvere

Torsdag 13. februar ble prosjektet presentert av Sápmi Næringshage under Duojáriid Ealáhussearvi sitt arrangement i Karasjok, DES Deaivvadeapmi. Prosjektet ble tatt imot med stor entusiasme fra deltakerne. En av dem var duojár Ann Solveig Nystad, som mener initiativet er viktig for næringen.

– Alle prosjekter som peker inn mot duodji som næring er velkomne, og det er kjempebra at det blir satset på dette, sier hun.

– Mange duodjiutøvere drømmer om å kunne ha dette som sitt levebrød, men realiteten er at de fleste må ha en annen inntektskilde ved siden av mesteparten av tiden.

Nystad peker også på at initiativet kan være viktig for framtiden til Sápmi.

– For at ungdommen skal bli kulturbærere og føre duodjitradisjonene videre, må næringen utvikles til å være både lønnsom og attraktiv.

Åpent for påmelding

Prosjektet er åpent for alle duodjiutøvere som ønsker å styrke sin virksomhet. Sametinget oppfordrer interesserte til å melde seg på og delta i programmet.

Programmet er åpent for alle enten man er nyoppstartet eller har drevet en stund, og er uavhengig av organisasjonstilhørighet.

Les mer om prosjektet på Sápmi Næringshages nettside

Juohkemboalo