Sametinget saksøker staten

Sametingsrådet har i dag besluttet å gå til sak mot staten over vedtaket om å elektrifisere Hammerfest LNG (Melkøya).

– Vi mener at Melkøya-vedtaket kan bestrides rettslig fordi det hverken er tilstrekkelig utredet eller konsultert, og da er de ordinære reglene for saksbehandling brutt. Dette handler om rettssikkerheten i arealforvaltningen i Norge, sier sametingspresident Silje Karine Muotka.

Sametinget ønsker en rettslig avklaring av om vedtaket er ugyldig som følge av flere saksbehandlingsfeil: at staten ikke har konsultert med Sametinget jf. sameloven kapittel 4 før et administrativt vedtak i Olje- og energidepartementet ble truffet, samt manglende konsekvensutredning jf. petroleumsloven kapittel 4 og plan- og bygningsloven kapittel 14.

Sametinget behandlet i sak 042/23 Sametingets syn på elektrifisering av Melkøya regjeringens vedtak om elektrifisering av Hammerfest LNG (Melkøya-vedtaket) med kraft fra land. Regjeringen ble bedt om å trekke tilbake sin beslutning for å gjøre en helhetlig utredning av konsekvensene for samisk kultur og næringer.

Sametingsrådet har i det offentlige ordskiftet og i møte med regjeringen tatt tydelig til orde for at Melkøya-vedtaket må omgjøres og konsultasjonsforpliktelsene med Sametinget overholdes. Dette har ikke blitt respektert, og dermed har det ikke vært noen politiske prosesser om konsekvensene av Melkøya-vedtaket.

– Når det foreligger en konflikt som ikke kan løses politisk, så er det helt naturlig å gå til domstolene for å løse den, sier sametingspresidenten.

Sametingets plenum har gitt fullmakt til sametingsrådet (i sak 026/24 Oppfølging av Sametingets vedtak om synet på elektrifiseringen av Melkøya) til å benytte seg av muligheten til å reise søksmål mot staten over Melkøya-vedtaket.

I denne saken oppfatter Sametinget at samiske interesser og interessene til øvrig befolkning og næringsliv i Troms og Finnmark er sammenfallende. Melkøya-vedtaket har direkte konsekvenser for en storstilt kraftutbygging i Finnmark. Disse kraftutbyggingsplanene vil ha store arealinngripende konsekvenser for hele befolkningen, også det samiske folk, og det er grunn til å forvente at det vil bli etterspørsel etter Sametingets bistand i forbindelse med utbyggingsplanene.

– NVE har prioritert å gå videre med 11 av 25 nye vindkraftprosjekter og utvidelse av ett vannkraftverk i Finnmark, og dette utgjør et enormt arealpress som vil ha store konsekvenser for hele befolkningen. Beslutningen om elektrifisering legger sterke føringer for det samlede utbyggingstrykket som burde vært adressert i en konsekvensutredning, sier sametingsråd Maja Kristine Jåma.

På bakgrunn av dette har Sametingets plenum gitt fullmakt til sametingsrådet jf. sak 026/24 Oppfølging av Sametingets vedtak om synet på elektrifiseringen av Melkøya til å benytte seg av muligheten til å reise søksmål mot staten over Melkøya-vedtaket. Sametingsrådet har gjennom sine advokater i Wiborg Rein varslet Olje- og energidepartementet om søksmålet i dag. Departementet har 14. dagers svarfrist.

Annet:

I sak har 043/20 Vindkraft på land - Sametingets syn avviser Sametinget alle inngrep som følge av vindkraftutbygging i samiske områder hvor samiske næringsinteresser eller rettighetshavere blir berørt uten å ha gitt sitt samtykke.

Les sak 043/20 Vindkraft på land - Sametingets syn

Ofte stilte spørsmål i Melkøya-saken