Leserinnlegg: Dïjreguedtije legger grunnlaget for videre arbeid med samiske medier

Av sametingsråd Maja Kristine Jåma (NSR)

I forrige uke var det plenumsbehandling av Dïjreguedtije – Sametingsmelding om samiske medier. Meldingen har skapt debatt både før, underveis og etter behandlingen.

Det betyr at vi trenger denne meningsutvekslingen, og vi trenger denne meldingen som grunnlag for videre arbeid om hvordan Sametinget kan søke å være en part som kan tilrettelegge for at mediene kan oppfylle sitt samfunnsansvar, uten at det kommer på kant med prinsippene om frihet og uavhengighet.

Hovedformålet med Dïjreguedtije er å legge til rette for gode rammebetingelser for samiske medier og et sterkt og uavhengig samisk mediemangfold for det samiske folk. Funnene i mediemeldingen gjør at vi må anerkjenne behovene og manglene som er. Å ikke gjøre noe er derfor ikke veien å gå.

Jeg registrerer at det har vært ulike meninger og påstander omkring prosess og involvering. Jeg vil vise til det som står i meldinga i kapittel 3 om dialog med relevante aktører. Det har vært innspillseminar med en rekke samiske mediebedrifter og medieforskere, og mulighet for å komme med skriftlige innspill på utdrag av meldingen. Det har også vært egne møter med relevante aktører, i tillegg til en åpen innspillrunde fra mediebrukere, da vi mangler gode og relevante mediebrukerundersøkelser. 

Tenkt det, vi mangler kunnskapsgrunnlag som er rettet mot samers medievaner og mediebruk. Hvordan skal mediene arbeide for å treffe ulike målgrupper når dette mangler?

Mangel på kunnskapsgrunnlag er utfordrende, og noe som flere har pekt på. Innspillene som er kommet har vært svært nyttige bidrag som har ført oss dit vi står i dag. At vi nå har et grunnlag for videre arbeid gjennom den aller første Sametingsmeldingen om samiske medier.

Sametinget bør være engasjert i nasjonale saker som omhandler samiske medier eller forhold som kan ha betydning for samiske mediebrukere. Et slikt engasjement forutsetter dialog mellom Sametinget og de samiske mediene og andre relevante aktører.

Sametingsrådet vil derfor i oppfølgingen av meldingen se nærmere på hvor det haster mest å prioritere for å sikre et mål om å styrke det samiske mediemangfoldet. Eventuelle forslag til endringer vil uansett måtte løftes og diskuteres i Sametingets plenum, som er Sametingets øverste myndighet.

Jeg ser derfor frem til mer arbeid om mediefeltet og debatt fremover.

Det fortjener og trenger vårt folk.