Kunsten på Sametinget

Sametinget har i sitt eie en rekke ulike kunstverk, av både samiske og norske kunstnere. Kunstverkene spenner over alle typer teknikker, herunder tradisjonell samisk duodji, skulpturer og moderne fotokunst. Kunsten i Sametingsbyggene er forankret i samisk livsform og kultur.

Bilde av en vegg i Sametinget hvor nærmest hele veggen er fylt med kunstverket "Luottat - Spor", hvor etset sink med bladgull, slagmetall og oljefarge er brukt. - Klikk for stort bildeKunstverket "Luottat - Spor" er laget av Hilde Skancke Pedersen, og finnes både i og utenfor Sametingets plenumssal.

Her er noen av de kunstnerne og kunstverk som er representert i Sametinget samling:

Hilde Skancke Pedersen

Hilde Skancke Pedersens veggmaleri "Luottat – Spor" er av etset sink med bladgull, slagmetall og oljefarge. Verket er plassert bak talerstolen og podiet i plenumssalen i Sametingsbygningen og fortsetter langs veggene utenfor salen og i underetasjen utenfor auditoriet. På metallplater har kunstneren etset inn arkeologiske spor fra samiske bo- og gravplasser som samekulturen har etterlatt seg i form av hustufter og labyrinter. Skancke Pedersen var en av to kunstnere som vant en lukket konkurranse i forbindelse med valg av kunst til Sametingsbygget.

Kristin Ytreberg

Utsmykningen "Den som..." av kunstneren Kristin Ytreberg er plassert på veggene i vandrehallen. Hennes bidrag tar utgangspunkt i gamle samiske ordtak samlet inn på 1920-tallet av Just Qvigstad. Ordtakene er hamret i tinntråd og festet direkte på veggen. Ytreberg var den andre kunstneren som vant den lukkede konkurransen i forbindelse med utsmykningen av Sametingsbygget.

Foto av kunst på en vegg i Sametinget, hvor et ordtak er hamret i tinntråd direkte på vegg. - Klikk for stort bildeVeggtavle av Kristin Ytreberg.

Harald Bodøgaard

Skulpturen "Rød", utført i granitt (1999), er laget av kunstneren Harald Bodøgaard og var en gave fra Bjørn Bygg AS i Tromsø i forbindelse med den offisielle åpningen Sametingsbygget.

Eva Bergmann

Maleriet "Finnmark i gull" utført i metallfarger (1965) er laget av kunstneren Anna Eeva Bergman. Maleriet var en gave fra Nord-Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark fylkeskommuner i forbindelse med åpningen av Sametingsbygget.

Astri Aasen

Malerier av kunstneren Astri Aasen fra det store lappemøte i Trondheim i 1917 finnes blant annet i hallen inn mot plenumssalen. Sametinget kjøpte disse av Trondheims Kunstmuseum i forbindelse med 80-års jubileet 6. februar 1997. Bildene var utstilt i kjelleren på Metodistkirken i Trondheim.

Kåre Kivijärvi

I tilbygget til Sametinget som ble åpnet november 2015, er det etablert en egen fløy med flere fotografier av Kåre Kivijärvi. To av hans hovedverk, "Fra de store banker" (1959/1961) og "Portrett Nesseby" (1972) er utstilt i Sametingets nybygg, hvor de henger sammen med seks sentrale fotografier av Kivijärvi, fra serien han lagde i 1966 om kvinnelige skoltesamer.

Outi Pieski

Bilde av tekstilinstallasjon som henger fra taket i Sametinget - Klikk for stort bildeKunstneren Outi Pieski har laget tekstil-installasjonen "Leagi vuoigŋa/Spirit of the Valley" som henger fra taket i det nye bygget til Sametinget i Karasjok. Elle Mari Dunfjell Oskal/Sametinget

Tekstil-installasjonen "Leagi vuoigŋa/Spirit of the Valley" er laget av kunstner Outi Pieski. Installasjonen er montert i taket i det nye tilbygget til Sametinget og består av trådrysjer og metallstenger som henger ned som en «uro» fra taket. Verket henviser til v-formen til gáktiens (den samiske folkedraktens) sjal. 

I tillegg er det i Sametinget samisk kunsthåndverk av Håvard Larsen, Per Isak Juuso, Folke Fjällström og Jon Ole Andersen, grafikk av Inga N. Andersen og et verk bestående av objekter av Aslaug Juliussen. I forbindelse med Sametingets 25-årsjubileum ble boken "Sametinget og kunsten" av forfatter Else Marie Isaksen lansert. Boka presenterer kunsten som finnes på Sametinget.

Les mer om kunsten på Sametinget på KORO sine nettsider