Samiske kunstnere til verdens største kunstbegivenhet

Samiske kunstnere til verdens største kunstbegivenhet

Den nordiske paviljongen i Veneziabiennalen 2022 skal transformeres til samisk paviljong - med samiske kunstnere. BildeKlikkForStorVersjon 

I forbindelse med Sametingets plenumsmøte offentliggjøres den nordiske deltagelsen på verdens største kunstbegivenhet - den 59. Kunstbiennalen i Venezia i 2022.

Onsdag 14. oktober offentliggjøres kunstnerne på en livesending fra Sametinget.

Se opptak fra lanseringen

Det er Office for Contemporary Art Norway (OCA), som kuraterer den nordiske paviljongen i Veneziabiennalen 2022. OCA ønsker med forvandlingen av den nordiske paviljongen til den samiske paviljongen å rette fokus på samisk rett til autonomi i eget hjemland, og dermed fremheve kunstnerne sitt forhold til sitt hjemland, Sápmi. Dette er en symbolsk reversering av den koloniale politikken som forsøkte å viske ut samisk land og kultur.

– I disse utfordrende tider er det livsnødvendig å drøfte urfolks måter å forholde seg til miljøet og hverandre på, sier Katya García-Antón, direktør ved OCA.

– Dette er et så bemerkelsesverdig og mektig øyeblikk for samisk kunst og kunstverden at Sametinget ønsket å være vertskap for denne begivenheten, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

BildeKlikkForStorVersjonVeneziabiennalen 2019. maori-kurator Megan Tamati-Quennell, medlem i sametingsrådet Henrik Olsen, daværende sametingspresident i Finland Tiina Sanila-Aikio, urfolkskurator fra Canada Wanda Nanibush (er med i prosjektgruppe for Veneziabiennalen 2022), sametingspresident i Norge Aili Keskitalo, sametingspresident i Sverige Per-Olof Nutti, OCA direktør Katya García-Antón og leder i Sydneybiennalen Jo-Anne Birnie Danzker. Åse M.P. Pulk, Sámediggi