2000 Foreldregruppe fra Drag
Fire foreldrepar; Lill-Tove og Oddmund Paulsen, Anne Kalstad Mikkelsen og Filip Mikkelsen, Solvår Knutsen Turi og Arne Johan Turi, og Adele Nystø Ráhka og Per Arne Ráhka mottok Sametingets første språkmotiveringspris. De startet samisk barnehage i Tysfjord i 1989, som følge av den urovekkende språkutviklingen. Foreldregruppa klarte å få språkutviklingen på rett kjøl igjen, og på den måten klarte de å bevare og fremme det lulesamiske språket.
2001 Språkgruppe fra Skånland
De fortjente å få språkprisen for sitt arbeid med å få ulike generasjoner, både barn, voksne og eldre til å delta på språkaktiviteter. Gruppa utførte forskjellig språkarbeid innen terminologi og innsamling og bevaring av samiske stedsnavn.
2002 Harry Solhaug, Kåfjord
Harry har i flere år arbeidet med samisk språk i Kåfjord-området. Han har blant annet registrert og beskrevet samiske stedsnavn, jobbet med sjøsamisk terminologi og samarbeidet med barnehager, skoler og språksenteret i Kåfjord. Harry var en av de yngste som snakket nordsamisk med Manndalendialekt. Han prøvde i flere tiår bevare og fremme språket i Manndalenområdet, hvor språket har stått svakt lenge.
2009 Sagka Stångberg, Tärna
Sagka har jobbet mye med å fremme sørsamisk språk, særlig med å fremme barn og unges muntlige språk. Hun har oppdaget metoder som er bra for opplæring av språk for barn og unge, og har undervist i metodene da hun jobbet som lærer. Mange har lært seg sørsamisk ved hjelp av hennes opplæringsmetoder.
2013 Ingor Ántte Ánte Mihkkal/Ánte Mihkkal Gaup, Kautokeino
Ánte Mihkkal har jobbet på mange forskjellige måter for å fremme samisk språk. Han er forfatter, joiker og lærer. Han har synliggjort samisk tradisjonell joik, og har fremmet samisk ved å bevisst fortelle samiske eventyr om samer. Med fortellingene om Juffá har han fremmet samisk muntlig fortellertradisjon og med fortellingene har han formidlet samiske tradisjoner, språk og levesett.
2017 Jane Astrid Juuso, Nesseby
Jane Astrid har jobbet for at samisk språk skal ha gode forhold i Nesseby. Son leder på Isak Sabasenteret har hun etablert språkarenaer hvor samisk språk er hovedspråket. Der fins tilbud for både barn, unge, voksne og eldre. Hun har jobbet iherdig med det faglige arbeidet med å revitalisere samisk språk og har i den forbindelse utviklet kurset: ”Válddán giellan ruovttoluotta/Jeg tar språket mitt tilbake”.
2021 Jusse Juhán Niillasa Gáre Márjá/Karen Marie Eira Buljo, Kautokeino
Karen Marie har sett behovet for å bevare og styrke samisk tradisjonell kunnskap og dets tilhørende språk. Hun har utført jobben med iver, standhaftighet, ærbødighet og kjærlighet for samisk språk og kultur. Karen Marie har laget en spesiell kalender som starter i mai og avsluttes i april, og således følger den reindriftsåret. Hun har også utgitt flere lærebøker, deriblant en bok om lávvubruk og en om skallesøm. Hun har også undervist på Samisk høgskole i samisk tradisjonell kunnskap og dets tilhørende fagspråk.