Kjære deltagere,
På vegne av Sametinget er det en stor ære å ønske dere velkommen til Máistu - Sametingets første samiske matkonferanse!
Det er svært gledelig å se at så mange engasjerte mennesker er samlet for å diskutere og granske urfolks matsystemer. Urfolks matsystemer er et omfattende tema. Dette omfatter mattrygghet, effektive mattradisjoner og rettigheter. Det er også snakk om tradisjoner og levesett - jakt, fiske, reindrift, jordbruk og høsting og meahcásteapmi (samisk utmarksbruk).
Det er et tema som angår oss alle.
Sametingspresident Silje Karine Muotka sender hjertelige hilsninger til dere alle. Hun er akkurat nå i Oslo tingrett for å forsvare våre rettigheter, fordi Sametinget har saksøkt staten for brudd på konsultasjonsplikten i Melkøya-saken.
Store inngrepssaker og nedbygging av natur påvirker også matsystemene våre. Urfolks matsystemer er en viktig prioritet for Sametinget, og sametingspresidenten har tatt det opp og belyst problemstillingen både hjemme og internasjonalt.
Det er viktig å sikre at vi har robuste matsystemer og birgejupmi, i en tid med store endringer - både i samfunnet og i klimaet.
Sentrale elementer i dette arbeidet er mattrygghet og matberedskap.
Mattrygghet handler om daglig tilgang på mat, og matens kvalitet, mengde og tilstand. Det er i denne sammenhengen på sin plass å vise til Sametingets satsing, hvor lokalmat, småskala matprodusenter og selvberging vektlegges.
Matberedskap handler om å være forberedt på nødsituasjoner som kan påvirke matsituasjonen, for eksempel klimaendringer, uro og naturkatastrofer. Urfolk er ofte de siste som får hjelp i slike nødsituasjoner, og derfor er lokal mat viktig.
Våre matsystemer er viktige for både den fysiske og den psykiske helsen. Ikke bare fordi våre matvarer er viktige matkilder, men også fordi vi gjennom å skaffe oss mat opprettholder våre bånd til jord, vann, forfedre og tradisjoner.
Vi må sikre våre mattradisjoner for fremtiden.
Lodden, vårvinterjakt på ender, er en viktig samisk tradisjon. Lokalt har enkeltpersoner og foreninger jobbet lenge for å sikre at vår fangsttradisjon – lodden – blir anerkjent og vernet. Sametinget har vært involvert i prosessen med å styrke vår rett til å bevare jakttradisjoner, som for eksempel lodden. Jeg er glad for at myndighetene endelig har anerkjent det som en samisk skikk, og fastsatt den i lov.
Styrking av det samiske matsystemet handler også om å tilrettelegge regulering og forvaltning for å sikre våre tradisjoner. Det handler også om å få anerkjent vårt eierskap til og forvaltningen av våre egne områder.
Urfolkskunnskap må være sentralt i arbeidet med matsystemer. Det er mye kunnskap, filosofi og ferdigheter innen sanking av mat og alt som følger med. Dette kan også sees i vårt rike språk – som gjenspeiler vår livsstil og vårt verdensbilde.
For å utvikle effektive strategier og tiltak som styrker arbeidet vårt med matsystemer, er det nødvendig å samle mer informasjon og kunnskap, spesielt blant urfolk i arktiske områder.
Sametinget har gjennomført en forundersøkelse for å få mer informasjon om urfolks matsystemer. Sametinget har prioritert finansiering av dette arbeidet i denne perioden. Årsaken var at det var behov for å styrke arbeidet med urfolks matsystemer. Forstudien videreføres nå som et forprosjekt. Jeg skal ikke gå mer inn på det nå, for det vil bli diskutert senere i programmet.
Vi har laget et interessant program for dere. I forelesninger, paneldiskusjoner og workshops utforsker vi ulike aspekter ved urfolks matsystemer. Vi diskuterer hvordan vi kan beskytte og utvikle matsystemene våre på en bærekraftig måte. Vi vil også se nærmere på hvordan vi kan sørge for at naturressurser er tilgjengelige og hvordan vi kan støtte jakt, fiske, meahcásteapmi, reindrift og landbruk.
I tillegg til det faglige programmet, vil det også være pauser der dere kan smake på tradisjonelle samiske delikatesser. Våre dyktige kokker har laget et mangfold av samiske retter som dere kan smake på, og som gir en ekte opplevelse av vår matkultur. Her er en enestående mulighet til å smake på mat som er laget på en måte som verdsetter våre tradisjoner og naturressurser.
Jeg vil på forhånd takke alle deltakere for deres innsats og interesse. Sammen kan vi skape en større forståelse av urfolks mattradisjoner, og utarbeide strategier som styrker vårt arbeid med matsikkerhet, bærekraft og mattradisjoner.
Jeg håper at konferansen er motiverende og inspirerende, og at dere nyter de samiske delikatessene. Sammen bygger vi sterke nettverk og deler kunnskap og erfaringer.
Velkommen til Máistu!