Sametinget frykter økt press i et område med menneskerettsbrudd

Fredag 22.12 kom Regjeringen med beskjed om at Draugen og Njordplattformene har fått konsesjon til å legge om til drift med kraft fra land. Sametinget er bekymret fordi beslutningen vil føre til ytterligere tap av beiteland fordi prosjektene henter strøm fra et område med pågående menneskerettsbrudd.

– Jeg er sterkt kritisk til at regjeringen legger opp til ytterligere inngrep i et område der det er et pågående menneskerettsbrudd. I tillegg skal det hentes strøm fra vindkraftanlegg som fortsatt har ugyldig konsesjon, sier Sametingspresident Silje Karine Muotka. 

Sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) Ørjan Marakatt Bertselsen

Ombyggingen vil legge beslag på reindriftsland i Nord-Fosen siida, et område hvor Høyesterett har dømt at terskelen for inngrep er nådd, i følge FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter artikkel 27 (SP27). Nord-Fosen siida er i mekling med Aneo om eventuell riving av 40-45 vindturbiner.

– Det er alvorlig at regjeringen legger til ytterligere press overfor Nord-Fosen siida, som allerede har vært utsatt for menneskerettsbrudd i over 800 dager. Sametinget har krevd at regjeringen må få stoppet menneskerettsbruddet og at regjeringen må garantere at det aldri kan skje en ny Fosen-sak. Beslutningen om å gi Draugen og Njord landstrøm gir ikke tillit til at regjeringen har lært noe som helst, sier sametingspresidenten.

Regjeringen slipper disse alvorlige nyhetene i en periode der mediene og allmennheten i mindre grad evner å påtale alvoret i de beslutningene som virker til å forsterke og forlenge menneskerettsbruddet på Fosen. Man kan ikke forsterke og forlenge problemstillinger som er såpass alvorlige i en tid der reineierne på Fosen må ta ansvar for menneskerettsbruddene de utsettes for mener Muotka.