Sametinget satser 1,7 millioner kroner på lokalmat i Sápmi

Sametingsrådet har gitt tilskudd til fire bedrifter som skal drive med videreforedling av mat.

Maret Ravdna Buljo i Lødingen får kr 343 000 til utvikling av nye produkter basert på reinkjøtt og samiske mattradisjoner.

Beskades Rein i Kautokeino tildeles 500 000 kr til et investerings- og utviklingsprosjekt for lokalmatproduksjon.

Bull Angus i Karlsøy kommune fikk kr 490 000 til videreforedling av storfekjøtt og geitkjøtt.

Kjækan gård i Kvænangen bevilges kr 380 000 til tuneller for jordbærproduksjon. Kjækan gård skal drive dette i kombinasjon med videreforedling av fisk og fisketurisme. Gården skal drive med økologisk jordbærproduksjon.

Silje Karine Muotka (NSR)Alle disse virksomhetene vil øke verdiskapningen ved å satse på videreforedling av mat.

- Vi ser at det å videreforedle bedriftens egne råvarer vil øke inntjeningen for bedriftene. Det vil samtidig sikre at flere kan jobbe på bedriften og på den måten trygge bosettingen, sier sametingsråd Silje Karine Muotka.

Sametinget har i flere år prioritert primærnæringene og kombinasjonsvirksomheter høyt og nå ser vi at det er flere som vil kombinere primærnæringer med nye næringer.

- Vi ser at mulighetene er der til å drive i kombinasjon med flere næringer, sier Muotka. Det er selvsagt en forutsetning at bedriftene har ledig kapasitet, sier sametingsrådet.

Beskades Rein skal utvikle produkter av reinkjøtt. Familien driver i dag Čavžo Safari og vil på den måten kunne tilby lokale matopplevelser. Sametingsråd Silje Karine Muotka er glad for at Beskades Rein vil øke verdiskapingen i reindriften ved å videreforedle reinkjøtt.

- Koblingen opp mot reiselivet vil åpne for nye markeder og skape en vinn-vinn situasjon for begge virksomhetene, sier Muotka.

Bull Angus eies av Birger og Lena Bull og med Siri Bull som fjøsmester. Gården har et samarbeid med et geitbruk om videreforedlingsanlegget. Ved å samarbeide er det mulig å dele påBull Angus  kostnadene og på den måten dra nytte av investeringene på en bedre måte enn om de hver for seg skulle ha investert i to anlegg, sier Muotka.

- Det er gledelig å se at bønder satser på videreforedling av oksekjøtt. De fleste bønder sender slakteokser til slakteriet, men i dette tilfellet skal Bull gård videreforedle disse sjøl. Det vil kunne øke verdiskapningen i jordbruket, sier Muotka.