Sametingspresident Silje Karine Muotka
Ørjan Marakatt Bertelsen
Samlingen er en del av arbeidet med å få samiske tørrfisktradisjoner inn på UNESCOs liste over immateriell kulturarv.
– UNESCOs nominasjon kan gi urfolk og andre som bor i Sápmi, en internasjonal anerkjennelse i bruk av tørr fisk som vil sikre bevaring av kultur av lokale ressurser og mat som samer/urfolk i verden har utviklet og videreført. Samlingen vil kunne bidra til å styrke samiske tradisjoner og kulturarv, særlig i Finnmark, sier sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR).
Det er deltakere fra Norge, Italia, Nigeria, Island og Tyskland som vil komme på samlingen i Nordkyn.
Denne samlingen vil være den 4. samlingen i rekken – samt den første utenfor Italia. Tidligere samlinger har funnet sted i Cittanova (2023), Bassano del Grappa (2024) og Torino (2024), der representanter fra blant annet den sjøsamiske fiskeriorganisasjonen Bivdu har deltatt.
I samlingen vil Bivdu også presentere en ny organisasjon, Slowfood Mearra-Sápmi, som skal jobbe for urfolksrettigheter og sunn og lokal mat i hele Sápmi. Spesielt sjøsamiske områder i Norge fra Trondheimsfjorden i sør, til grensen mot Russland i nord. De vil også synliggjøre urfolks og sjøsamisk bruk av lokale ressurser i Sápmi, med bakgrunn av Birgejupmi (det å klare seg, berges og mestres), til lokalt, nasjonalt og internasjonalt publikum.
– Sametinget ønsker til lykke med samlingen, det er spennende planer om å løfte samisk matkultur, sier sametingspresident Muotka.