Sametingets innspill til jordbruksforhandlingene 2025

Sametinget har i høst hatt dialogmøter med Finnmark Bondelag, Troms Bondelag og Troms Bonde- og Småbrukarlag for å samle innspill til de årlige jordbruksforhandlingene. Disse møtene er viktige for å fremme jordbruket i samiske områder.

Sametinget legger årlig frem innspill til jordbruksforhandlingene. I den forbindelse gjennomføres det dialogmøter med faglagene i Troms og Finnmark. I høst har Sametinget møtt Finnmark Bondelag, Troms Bondelag og Troms Bonde – og Småbrukarlag for å få deres synspunkter på viktige temaer som bør fremmes. Disse møtene er viktige og bidrar til at Sametinget kan gi innspill som gagner jordbruket i samiske områder.

Arktisk jordbruk spiller en betydelig rolle i samiske områder, som grunnlag for sysselsetting, verdiskaping, matsikkerhet og bosetting. Jordbruket og urfolkskunnskap er også viktig for videreføringen av samisk språk og kulturtradisjoner i distriktene i Nord-Norge. Sametinget er derfor opptatt av at jordbruksnæringen skal ha gode rammebetingelser for sin drift og utvikling.

– Sametinget har registrert at trenden med færre og større bruk fortsetter, og man er bekymret for mangelen på mangfold hvis antallet små og mellomstore bruk går ned. Et mangfold i ulike typer bruk er også viktig med hensyn til matsikkerhet og beredskap, sier sametingsråd Elisabeth Erke.

Sametingets plenum behandler sak 057/24 Jordbruksforhandlingene 2025 torsdag 5. desember.

Sammendrag av Sametingets prioriteringer:

  1. Sametinget ber om å få observatørstatus i jordbruksforhandlingene, på lik linje med reindriftsforhandlingene.
  2.  Sametinget ønsker at det innføres et rekrutteringstilskudd til nye brukere det første året, og at det settes i gang tiltak for rekruttering av avløsere.
  3. Sametinget ber om at reduksjoner i melkekvoten ikke gjøres i samiske områder og at investeringstilskudd til nye driftsbygninger må økes til 60 %. Det er behov for betydelig økning i areal – og kulturlandskapstilskuddene.
  4. Sametinget ber om at det innføres nytt driftstilskudd for sau i nord, økt beitetilskudd og utmarkstilskudd.
  5. Sametinget ber om avtalepartene jobbe for å sikre et desentralisert meieri – og slakteristruktur, samt styrking av svineproduksjon.
  6. Sametinget ber om at erstatningsordningen for overvintringsskade gjeninnføres, og at man reduserer sviktprosenten fra 30 % til 15 % for tilskudd ved produksjonssvikt i plante – og honningproduksjonen.
  7. Sametinget ber avtalepartene jobbe for at det opprettes samarbeidsfora mellom reindriftsnæringen og jordbruksnæringen. Det må settes av midler til dette.
  8. Sametinget ber om at det settes av 6 millioner over jordbruksavtalen til Sametinget, til tiltak som skal benyttes i samiske områder.
  9. Sametinget mener det bør etableres en ordning for å fremme tradisjonsmat og matkultur fra det samiske kjøkken.
     

Sametinget ber Landbruks – og matdepartementet legge til rette for møter mellom Sametinget, faglag og Klima og miljødepartementet om nasjonal rovdyrpolitikk. Samisk tradisjons – og erfaringsbasert kunnskap må bli en del av kunnskapsgrunnlaget i rovviltforvaltningen.