Staten planlegger for nye 500 dager med menneskerettsbrudd

Sametingspresidenten har siden 2. mars konsultert med olje- og energiminister Terje Aasland med sikte på å oppnå enighet om hva som skal utredes for å fatte et nytt konsesjonsvedtak for de ulovlige vindkraftverkene på Fosen. Allerede 13. mars oversendte Sametinget sitt forslag til utredningsprogram. Olje- og energidepartementet har i innhold ikke imøtekommet dette verken på konsultasjonsmøte 30. mars eller 27. april.

Jeg må dessverre konstatere at det ikke har vært mulig å bli enig med olje- og energiminister Terje Aasland om hva som skal utredes som grunnlag for nytt konsesjonsvedtak for de ulovlige vindkraftverkene på Fosen, sier sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR).

Sametinget kan ikke være med på omkamper

Olje- og energidepartementet har i realiteten ikke endret syn på hva som skal utredes. De legger opp til omfattende utredninger av hva som er konsekvensene av vindkraftverkene og andre inngrep for reindrifta på Fosen i dag, selv om det nettopp er hva Høyesterett har vurdert og fastslått at er et menneskerettsbrudd. Videre vil de ha utredet avbøtende tiltak som også Høyesterett har tatt stilling til. Det er vanskelig å ikke oppfatte dette som å legge opp til en omkamp om høyesterettsdommen, og noe slikt kan selvsagt ikke Sametinget være med på, sier Muotka.

Med Olje- og energidepartementets opplegg er leveringsfristen til en utredning april 2024, da har det nesten gått nye 500 dager uten at det pågående menneskerettsbruddet er bragt til opphør. FNs menneskerettskomité har uttalt at det er en frist på 180 dager for stater for å komme med tiltak for å stanse konstaterte menneskerettsbrudd.

Aaslands opplegg for omkamp om høyesterettsdommen og tidsbruken for dette vil forlenge og forsterke konflikten. Jeg finner det urovekkende. Hvordan Olje- og energidepartementet tror at troverdige fagmiljøer kan involvere seg i deres omkamps- og uthalingsprosess, og hvordan departementet tror at slike eventuelle utredninger kan danne grunnlag for enighet om løsninger er for meg vanskelig å forstå, sier Muotka.

Muotka oppfordrer nok en gang Aasland om å ta innover seg hva et pågående menneskerettsbrudd er, og at han har øynene på hvordan dette skal bringes til opphør i respekt for reindriftssamene på Fosen, samene som folk og rettsstaten Norge.