Støtte til investeringer som bidrar til dokumentasjon av rein drept av rovvilt

Sametingsrådet har bevilget 67 000 kroner i tilskudd til Johan Samuelsen Buljo i Kautokeino kommune til tiltak for dokumentasjon av rein drept av rovvilt. 

Berit Marie P. E. Eira Árvu/Sametinget

Sametingsråd Berit Marie P. E. Eira (JSL) er fornøyd med at Sametinget gjennom å gi tilskudd kan støtte et tiltak som fører til at flere reinsdyr som er drept av rovvilt kan dokumenteres.

Ifølge Eira har beitenæringene i dag store problemer med tap av beitedyr til rovvilt. Dokumentasjon av tap er en av de største utfordringene i rovviltforvaltningen.

– Reinsdyr går spredt og er ute hele året. Når kadaveret er funnet er det oftest gått så lang tid at det er vanskelig å dokumentere at det faktisk er rovvilt som har drept reinen. Tiltaket som er støttet vil bidra til at flere reinsdyr kan dokumenters som rovdyrtap og er i samsvar med et av prioriteringene under Sametingets tilskudd til reindrift, som dette tilskuddet gis fra, sier Eira.

Målet med prosjektet er å øke inntjeningen ved å redusere de daglige utgiftene og ved å dokumentere flere rovviltdrepte rein. I tillegg til det vil det være et mål å bedre kunne formidle tradisjonell kunnskap til kommende generasjon. Tilskuddet skal brukes til innkjøp av utstyr.

Det er et mål å dokumentere flere av reinene som blir drept av rovvilt. For å lettere finne rein som er drept av rovvilt er riktig utstyr til stor hjelp. Ved å ha en mobil hytte vil man kunne være til stede ved flokken mye mer. I tillegg vil termisk kikkert, GPS-sendere og drone hjelpe til med å oppdage rein som er drept av rovvilt oftere og fortere.

Det å finne kadavre før de blir oppspist av åtseletere er viktig for å få Statens Naturoppsyn til å dokumentere at det er rovvilt som har drept disse. Erstatning for rein drept av fredet rovvilt er i hovedsak beregnet etter hvor mange rein man klarer å få dokumentert drept av fredet rovvilt.