Støtte til samisk joik og musikk

Støtte til samisk joik og musikk

Sametingsrådet gir støtte på til sammen 1 224 692 kroner til utgivelse av syv album. Av dem er hele tre debutalbum.

Klikk for stort bildeHenrik Olsen Kenneth Hætta Denne gang er det gitt tildeling til både tradisjonell og moderne samisk joik og musikk.

– Søknadene og tildelingene viser at det innenfor samisk musikk skjer mye spennende. Mange sjangere er involvert, og artistene holder et høyt nivå, sier sametingsråd Henrik Olsen (NSR).

Rieban BM Haglund musikkproduksjon får støtte på 170 000 kroner til å utgi Åsá Márgget Antis debutalbum med tradisjonell joik, med spennende variasjoner innenfor musikkombinasjonen joik og moderne musikk.

En annen som får støtte til utgivelse av sitt debutalbum er den allsidige og spennende artisten Lávre Johan Eira. Han får 200 000 kroner til utgivelsen.

Også musikkselskapet DAT O.S får et tilskudd til utgivelse av et debutalbum. De får et tilskudd på 100 692 kroner til å utgi debutalbumet til DJ iDJa. I tillegg får DAT O.S et tilskudd på 200 000 kroner til å utgi album med joiker fra Beaivváš Sámi Našunálateáhter sin forestilling Juoiggas fra 2019.

Artisten Niko Valkeapää får støtte på 174 000 kroner til å utgi et album med musikk han har laget i forbindelse med Áillohaš-utstillingen på Henie Onstad Kunstsenter.

Musikkgruppa KEiiNO får et tilskudd på 180 000 kroner til produksjon og utgivelse av albumet “Guokte”. I tillegg får Amundsen Riverwoods Studio et tilskudd på 200 000 kroner til å utgi et 8-spors samisk americana album.

Formålet med tildelingene er å tilgjengeliggjøre god samisk musikk.

– Vi ser det som svært viktig å støtte utgivelser av samisk musikk, særlig med tanke på at samiske musikere og artister ikke har så mange muligheter for å få utgitt sin musikk, og at samisk musikk er en viktig og unik del av vårt kulturuttrykk. Det er derfor gledelig å se at tilsiget av unge lovende samiske artister og musikere er økende, sier sametingsråd Henrik Olsen.

For intervju eller spørsmål, kontakt sametingsråd Henrik Olsen (NSR), 907 75 219, henrik.olsen@samediggi.no

Oversikt over tildelinger samisk musikk og joik høsten 2020 (PDF, 72 kB)