Støtte til ulike samiske kulturprosjekter sommeren 2020

Tre stammers møte, 3D-formidling av kunst, bærekraftige tekstiler, dokumentarfilm, konsert og flere musikkvideoer - i løpet av sommeren har Sametingsrådet bevilget støtte til flere ulike kulturprosjekter.

Kystsamene har mottatt kr. 36 000,- til Tre stammers møte, et samisk kulturarrangement som ble avholdt første helga i august i Grovfjord. Kunstneriske deltakere var blant annet OZAS med søstrene Risten Anine og Sara Marielle Gaup.

- Søknaden er fremmet over Sametingets tilskuddsordning Kulturtiltak, under prioriteringen Kulturarrangement med fokus på samisk kultur og samfunnsdebatt. Tiltaket vil kunne være et viktig insitament for samene i regionen, sier sametingsråd Henrik Olsen (NSR).

RiddoDuottarMuseat har mottatt kr. 250 000,- til innkjøp av et kamera som gjør det mulig å fotografere og digitalisere samlingen slik at den kan formidles i 3D-format. I tillegg skal museet investere i en datamaskin som har kapasitet nok til å prosessere og lagre slike 3D-bilder.

Satsingen på 3D-formidling kan ses i sammenheng med RDM sitt prosjekt der de jobber med å kunne tilby digital formidling av samlingen og utstillingene de forvalter. Digitaliseringsprosjektet vil kunne nå ut til et bredere publikum, både flerspråklig formidling, samt tilpasset formidling for de med lese- og skrivevansker, og til hørselshemmede.

- Prosjektet vil på sikt være med på å formidle samisk kunst og kultur på en annen måte og er således innenfor prioriteringen for tilskuddsordningen, sier sametingsråden.

Rein film AS har mottatt kr. 200 000,- i produksjonstøtte for dokumentarfilmen Nok er nok. Dokumentaren handler om Masigruppen, og om hvordan deres engasjement var med på å sette samisk kunst på dagsorden og om deres historie og kamp i Alta-konflikten.

- Dette er en historie som ikke er godt kjent utenfor Sápmi. Filmen kan være med på å synliggjøre kunstnernes bidrag og kamp for både samisk kunst, men også til den politiske vekkelsen og samepolitikken som vi kjenner den i dag, sier sametingsråden.

Birtavarre husflidslag har mottatt kr. 20 000,- for prosjektet Arctic wool som handler om å belyse bærekraft innen tekstiler ved å benytte lokalt materiale, kunnskap og lokale ressurser for ivaretakelse av tradisjoner. Med bærekraft menes også ivaretakelse og reparasjon av tekstiler. Det skal arrangeres flere workshops og kurs i plantefarging, toving og grindvevkurs. Det vil i hovedsak være unge voksne og barn som er i målgruppen slik at kunnskapen om dette overføres før den går tapt med de eldre generasjoner.

Frode Barth har mottatt turnèstøtte på kr. 35 000,- for å holde Árbi-konserter i Norge sammen med Ellen A. Oskal.

De to skal fremføre et nyskapende samisk musikkprosjekt i duo-format som er bygget på tradisjon, men med elektroniske hjelpemidler. Konsertene skal holdes i tråd med gjeldende koronarestriksjoner.

I tillegg er det bevilget støtte til tre ulike musikkvideo-produksjoner:

Rieban BM Haglund Musikkproduksjon har mottatt kr. 50 000,- for å produsere en musikkvideo for artisten Ánná Luohti Ville Söderbaum, og en låt fra det kommende albumet hennes.

Kajsa Balto har mottatt kr. 50 000,- for å produsere sin første musikkvideo selv om det er hennes andre album. Musikkvideoen skal visualisere innholdet i tittelsporet "Buot eallá".

Crazeville records har mottatt kr. 45 000,- for å produsere en musikkvideo for artisten Slincraze. Formålet med videoen er å fremme både SlinCraze som artist i den internasjonale markedet, og fremme samisk kultur ved bruk av joik.

- Alle disse søknadene er innenfor målet og prioriteringen for Sametingets tilskuddsordning for Musikkutvikling 2020: Synliggjøring og formidling av joik og samisk musikk innenlands og utenlands, herunder samisk musikk både i tradisjonell og nyskapende form. I en tid der mange konserter og festivaler avlyses blir musikkvideo en alternativ formidlingsplattform for mange artister, og dette ønsker vi å støtte, sier Henrik Olsen.

For mer informasjon eller intervju, kontakt sametingsråd Henrik Olsen (NSR) +47 907 75 219, eller e-post: henrik.olsen@samediggi.no