Umesamisk språk får en grammatikkbok

Hemnes umesamiske forum får 226 000 kroner i tilskudd fra sametingsrådet til å utarbeide umesamisk grammatikkbok. Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR) sier at det er et stort behov for en slik bok.

Mikkel Eskil Mikkelsen Árvu/Sámediggi – Vi vet at det er et stort ønske om å arbeide med umesamisk, og jeg er glad for at umesamisk grammatikkbok blir utarbeidet og at vi kan støtte opp om det, sier Mikkelsen.

Tilskuddet er en del av oppfølgingen av Beaiveálgu-erklæringen. Sametingsrådet vil i denne valgperioden styrke umesamisk språk med slike tiltak og satsing som gjør det mulig å revitalisere umesamisk.

Umesamisk ble på norsk side tradisjonelt snakket i Rana, Hemnes og Korgen i Nordland, og umesamisk grenser til språkområdene for pitesamisk i nord og sørsamisk i sør. 

Sametinget har gjennomført en utredning om situasjonen til umesamisk språk. Den viser at på norsk side av Sápmi finnes det ikke språkfaglige ressurser og læremidler i umesamisk, og heller ingen som snakker umesamisk. I utredningen kommer det fram blant annet at det er et stort behov for læremidler, og da spesielt i grammatikk.

– Dette gjør det mulig å revitalisere umesamisk, fordi det da blir mulig å arrangere språkkurs og lære umesamisk på skolen, sier Mikkelsen.

Langtidsmålet i Sametingets strategi for språksatsing Giellalokten, er å få flere samisktalende i alle samiske språk. Revitalisering av umesamisk krever likevel stor politisk satsing. Det er en utfordring at det er så få som kan språket.

Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen sier at Sametinget er avhengige av aktive språkmiljø for å revitalisere umesamisk. Arbeidet krever solid satsing og ansvar både fra private personer, språkmiljøer, lokale samfunn, samfunnet, institusjoner, politikere og myndighetene.

–Dersom vi skal lykkes med dette, må det være personer som vil lære og bruke umesamisk. Sametinget har under koronatiden vært nødt til å utsette planlagte folkemøter om revitalisering av umesamisk, men vi gir ikke opp og håper vi får anledning til gjennomføre folkemøtene til neste år, sier Mikkelsen.

For intervju, kontakt Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR), tel. +47 917 42 161, mikkel.eskil.mikkelsen@samediggi.no.