Norsk-russisk fiskeriavtale for 2025 - avgjørende for fiskeriene i samiske områder

Norge og Russland har kommet til enighet om fiskeriavtalen for 2025, en avtale som legger rammene for en mest mulig ansvarlig og bærekraftig forvaltning av de felles ressursene i Barentshavet. Sametinget setter pris på at partene har kommet til en endelig avtale og at det viktige samarbeidet om felles bestandsforvaltning fortsetter.

– Jeg er tilfreds med at avtalen for 2025 ikke åpner for loddefiske i Barentshavet. Loddeforvaltningen har stor betydning for vårt marine økosystem og sjøsamiske fiskerier, sier sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR).

Sametinget har deltatt i arbeidet som en del av den norske delegasjonen i Den blandede norsk-russiske fiskerikommisjonen og bidratt med innspill i saker av betydning for sjøsamisk kultur og fiskeriene i samiske områder på norsk side.

Avtalen innebærer en kraftig reduksjon av totalkvoten for nordøst-arktisk torsk, som settes til 340 000 tonn, den laveste kvoten siden 1991. Reduksjonen reflekterer behovet for å sikre torskebestanden og unngå en bestandskollaps, noe Sametinget anerkjenner, men samtidig er dypt bekymret for virkningene dette vil ha for fiskeriavhengige kystsamfunn i samiske områder.

– Erfaringene fra 1990, da torskefisket ble stengt, sitter fortsatt i ryggmargen hos oss samer. Det var en katastrofe for mange sjøsamiske fiskere, og vi ser fortsatt spor av de alvorlige konsekvensene i flere sjøsamiske samfunn. Jeg kommer til å gjøre alt i min makt for å unngå at noe lignende skal kunne gjenta seg, understreker sametingspresidenten.

Sametingspresidenten vil derfor følge utviklingen tett fremover og arbeide for at norske myndigheter iverksetter nødvendige tiltak for å dempe de negative konsekvensene av den pågående fiskerikrisen for de allerede hardt pressede sjøsamiske lokalsamfunnene.