Åpningstale Mii Leat – Mii gávdnot

Sametingets plenumsleder Tom Sottinen sin tale ved åpningen av den audiovisuelle installasjonen Mii Leat – Mii gávdnot i Bodø den 10. september 2024. 

Kjære alle sammen, ráhkis buohkat.  

På vegne av Sametinget vil jeg takke for muligheten til å få oppleve Mii Leat – Mii gávdnot her i Bodø, i anledning kulturhovedstadsåret, og festivalen Arts of democrazy.  

Det er en glede å få se og kjenne på kunsten som Bárrogiera bidrar med. En stor takk til dere. 

Vi er samlet her i kveld for å tre inn i en verden skapt av sjøsamiske kunstnere, en verden som gir oss muligheten til å reflektere over vår felles tilhørighet. 

Tematikken i denne installasjonen berører kjerneområder som Sametinget arbeider med daglig – innflytelse og definisjonsmakt. Men én ting kan ikke vedtas politisk: din identitet og den kjærligheten du bærer i deg. 

Det er viktig å formidle hvordan det føles å være en minoritet i minoriteten. Negative holdninger, stereotypier, hets og diskriminering, enten det rammer samiske, kvenske, skogfinner eller skeive, - er det et samfunnsproblem. Derfor er det så bra at vi har kunst som formidler utfordringer og setter det på dagsorden.   

Akkurat som Sametinget er en stemme i den offentlige debatten, er også kunstnere en viktig stemme.  

I denne sammenhengen, kan vi ikke unngå å nevne Pile of Sápmi av Máret Ánne Sara, et kunstverk på Nasjonalgalleriet som symboliserer Jovsset Ante Saras kamp mot statens krav om å redusere reinflokken, noe som truet hans levebrød og illustrerer den større kampen for samiske rettigheter. Kunstverket belyser statens inngrep i urfolks tradisjoner og er en kraftfull protest mot maktmisbruk. 

I installasjonen, Mii leat – Mii gávdnot, ser vi også hvordan kunst kan fungere som en arena for å ta opp viktige spørsmål om makt, normer og sosial rettferdighet. Gjennom kunst som Pile of Sápmi og Mii leat – Mii gávdnot minner vi oss selv på at kunst ikke bare er et uttrykk for skjønnhet, men et kraftfullt verktøy for rettferdighet.  

Kunstuttrykk gir oss en vi-følelse. Dette er spesielt viktig når vi opplever hets og diskriminering. I slike tider trenger vi fellesskap – en trygg plass, familie, en venn eller en gruppe der vi kan være oss selv. 

Sammen er vi sterk, noe som tydelig framgår i denne installasjonen, som er et resultat av samarbeidet mellom mange bidragsytere og mangfoldet de representerer. Denne kollektive innsatsen viser kraften i samarbeid og hvordan ulike perspektiver kan skape noe unikt og betydningsfullt. 

Jeg vil benytte anledningen til å rose Båddådjo-Bodø 2024 og alle bidragsytere som har gitt samisk kunst og kulturarbeidere en internasjonal arena. Deres støtte gjør det mulig for oss å vise frem vår kultur på en global plattform, noe som beriker både det lokale og internasjonale kunstlandskapet.  

Norge, og spesielt Nord-Norge, har en mangfoldig kultur, og ved å vise og gi plass til alle – utvides horisonten. Vi vet at den samiske kunsten har skapt debatt i forbindelse med Bodø 2024. Jeg er sikker på at den debatten til syvende og sist er bra. Kunst skal skape følelser og reaksjoner.   

Mii leat – Mii gavdnot er nok et viktig bidrag i denne sammenheng. I kveld inviteres vi alle til å lytte, se og lære – til å gå inn i den verden som Bárrogiera har skapt, og til å reflektere over vår egen rolle i å fremme demokrati, rettferdighet og likestilling. 

Jeg ønsker å gratulere alle sammen denne kvelden med åpningen og jeg håper at mange får anledning til å oppleve denne helhetlige og mangfoldige installasjonen. Det er passende at installasjonen er en del av Arts of democrazy. Det er godt at forfulgte kunstnere og forfattere finner en trygg havn i Bodø og ikke minst et sted å ytre.  

Måtte alle arrangement bidra til frie ytringsmuligheter, dype og gode samtaler som utvikler Europa, Sápmi og resten av verden.  

Giitu!