Dearvvuođat KulturSápmi-konferánsii

Sámediggeráđđi Maja Kristine Jåma oassálastá Sámeráđi konferánssas KulturSápmi, mii lágiduvvo Anáris. Konferánssa fáddá lea duohtavuohta, seanadeapmi ja dekoloniseren. Jåma buvttii dearvvuođaid duorastaga čakčamánu 21. beaivvi 2023 (dearvvuođat gávdnojit lullisámegillii ja dárogillii).

Kjære kolleger og kjære alle samiske kunst- og kulturarbeidere fra det ganske Sápmi!

Det er veldig godt å samles her, og ikke minst å få anledning til å samle tankene til våre felles utfordringer – de er det mange av.

For å ta et blikk på den norske siden av Saepmie. Jeg kommer nettopp fra det norske Kulturrådets årskonferanse hvor tema var kunst- og kulturlivets rolle og muligheter i oppfølgingen av Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.

Åpenbart er anerkjennelse og forståelse, respekt og tillitt grunnleggende i en slik prosess. Staten og statene må ta et oppgjør med egen historie, og ta ansvar for å gjøre de strukturelle endringene vi, det samiske folk og vårt samfunn trenger.

Det er ikke sikkert jeg trenger å nevne det her, men jeg velger likevel å løfte det for vår egen bevissthet – det er myndighetenes plikt å legge til rette for at vi det samiske folk skal kunne bevare og utvikle vårt språk, vår kultur, og vårt samfunnsliv. Vi har rett til selvbestemmelse.

Det samiske kunst- og kulturfeltet mangler grunnleggende infrastruktur og helhetlige støtteordninger. Vi trenger at regjeringens lovede språk- og kulturløft gjennomføres og at det gjøres ved å støtte Sametinget som bevilger videre til samiske institusjoner og støtteordninger som direkte støtter opp om samiske kunstnere og kulturarbeidet.

Det handler også om å bygge ned grensehindre. Det grenseoverskridende perspektivet er noe vi alle, særlig Sametingene, jobbe og skape forståelse for.

Jobbe for å bedre rammevilkår for dere. Jeg er stolt av dere. Som har klart å gjøre seg bemerket både her nasjonalt og internasjonalt. Men viktigst er hva dere gjør for vårt folk.

For hvordan forklare med ord det som vi opplever? Vi lever i utfordrende tider med overkjøring av urfolksrettigheter, ytterligere nedbygging av våre områder og fremtidsmuligheter, klimaendringer, og krig hos våre søstre og brødre.

En ung kunstner som kunne vært her er i Oslo og påpeker at vi ikke bor i en rettstat siden Fosens reindriftssamer enda opplever menneskerettighetsbrudd.

Kunsten bærer våre stemmer når vi selv er blitt stemmeløse.

Folk, også jeg, søker både trøst, inspirasjon og kraft i kunsten og kulturopplevelser.

Derfor skal Sametinget fortsette med å bedre feltets situasjon. Jeg er glad for at Sametinget kan støtte Samerådet og KulturSápmi, slik at feltet kan møtes.

Det blir spennende å høre mer fra dere og jeg gleder meg til diskusjonene.

Takk!