Hans Ragnar Mathisen 50 år som kunstner 16. april 2025

Sametingspresident Silje Karine Muotkas tale under åpningen av utstillingen «Čuohtebeali dáiddár: 50 jagi – 50 dáidaga» i Kautokeino 16. april. 

Kjære Hans Ragnar,

 I den samiske verden er «Veiviser» et kjent begrep. Elle- Hánsa – Hans Ragnar Mathisen er en av våre veivisere.

I dag skal vi feire hans kunstnerskap. Det er en imponerende karriere som vi er stolte av, og Hans Ragnar Mathisen fortjener også betegnelsen multikunstner.

 Elle-Hánsa kommer fra Vestertana. Han fikk alt annet enn en enkel barndom. Bare halvannet år gammel ble han smittet av tuberkulose. Dette resulterte i et opphold på Kysthospitalet i Tromsø i mer enn syv år. Diktet 2.693 dager og netter reflekterer disse vonde erfaringene. Det samme gjøre tegningen «Gávcci jagi» Åtte år, der skolegangen til Hans Ragnar startet i en sykeseng.  

 Elle-Hánsa er utdannet innen kunst på Statenes håndverks- og kunstindustriskole (1971-1973) og ved Statens kunstakademi i Oslo (1973-1979). I tillegg har han tatt studier ved Universitetet i Tromsø i 1985 - 1987. Det var her jeg som ung stutdent kunne møte på en kunnskapsrik og alltid engasjert Hans Ragnar i kantina eller på ulike samiske sammenkomster.

 Kunsten til Hans Ragnar Mathisen er omfattende. Den spenner fra tegninger og malerier, via grafiske trykk til dikt og andre publikasjoner.

 Jeg vil trekke fram serien med kart fra Sápmi som Hans Ragnar startet med i 1974. Kartene er vakkert utformet, og inneholder også samiske stedsnavn. I 1975 kom det mest kjente kartet, nemlig Sápmi. Her vinner vi igjen våre stedsnavn i et grenseløst Sápmi. Dette er vår kulturhistorie formet som kunst.

 Jeg vil også trekke fra serien med tresnitt, grafikk og akvareller der våre trommer er motiv. Dette er igjen vår kulturhistorie formet som kunstverk. Det er også en del av vår historie som lenge var gjemt for oss. Om ikke glemt.

Hans Ragnar har alltid hatt et samfunnsengasjement og var tidlig aktiv i organisasjonslivet. På 1970-tallet var han en av initiativtakerne og et aktivt medlem av Masi-gruppen. Dette var en samisk kunstnergruppe med tilhold i Máze. Samtidig som Masi-gruppen representerte en ny og moderne retning innen samisk kunst, var den en del av en gryende oppvåkning og aktivisme. Dette er noe vi nyter godt av i dag, og jeg anerkjenner dette arbeidet med stor respekt.

 Hans Ragnar har reist mye rundt i verden, og da gjerne på besøk til andre urfolk. Dette var first nations i Canada og USA, nenetserne i Russland, maoriene på New Zealand, aborigionals i Australia og nagafolket og karenfolket i India, Myanmar og Thailand. Og på en av disse reisene fikk Hans Ragnar sitt flotte kunstnernavn Keviselie.

 Elle-Hánsa har mottatt en rekke priser. Jeg vil nevne at han mottok John Savio-prisen i 2021 og i 2022 ble han utnevnt til Ridder av 1. klasse av St Olavs Orden. Han mottok Norsk Kulturråds ærespris i 2024.

 Elle-Hánsa sin debut fikk han på den Nord-norske Kunstutstilling, Nordnorsken, i 1969 og nasjonalt på Høstutstillingen i 1970. Og så hadde han sin første seperatutstilling her i Guovdageaidnu i 1975. For 50 år siden!

 Og her står vi. Med litt av et kunstnerskap å markere. Og feire! Det er et svært viktig bidrag du har levert oss, Hans Ragnar! Både kunstnerisk og kulturhistorisk. Ditt arbeid står helt sentralt i vår samiske kunst- og kulturarv.

Gratulere med dagen!

Deleknapper