Bevilget tilskudd til samiske språkprosjekter

Sametingsrådet har bevilget 1 627 000 kroner til nordsamiske, 300 000 kroner til østsamiske, 900 000 kroner til sørsamiske og 300 000 kroner til lulesamiske språkprosjekter.

Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR) Kenneth Hætta Det er stor interesse i å lære nordsamisk, både i innlandet og kystområdene. Kystområdene har fått støtte til å holde kurs i samisk, og til å arrangere språkarenaer og språktiltak hvor man både gjør duodji og snakker samisk.

Fem språkprosjekter som har fått tilskudd, er prosjekter som har som mål å utvikle applikasjoner. Det er både stedsnavns-, ordboks-, språklærings- og spillapplikasjoner. 

– Applikasjoner og digitale ressurser er gode verktøy i språkutviklingsarbeidet. Derfor ser Sametinget det som nødvendig å bevilge tilskudd til slike digitale ressurser, sier sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR).

NA Technologies AS får 300 000 kr i bevilgning til å utvikle og drive online-spillet New Amigos på østsamisk. New Amigos er en språklæringsapplikasjon. I dag er det få som prater østsamisk. Sametingsrådet mener at det er viktig at det utvikles digitale spill som bidrar og motiverer til å lære språk.

– Online-spill som New Amigos er gode verktøy i språklæring, og Sametinget ser det som viktig at et slikt språklæringsverktøy lages til læring av østsamisk, sier Mikkelsen.

Sametinget ser det som nødvendig å styrke spesielt lule- og sørsamisk. I Sametingets språkstrategi Giellalokten legges det vekt på at språksituasjonen for lulesamisk og sørsamisk er dårlig, og derfor er det viktig å legge ressurser i å utvikle disse språkene.

ABC Company E-skuvla AS får 300 000 kroner til å tilpasse det digitale læreverktøyet deres til sørsamisk. Det skal benyttes ved sørsamisk språkkurs, så elevene kan lære seg sørsamisk uavhengig av plassering av eller og bosted.

Det Norske Bibelselskap fortsetter arbeidet med sørsamisk bibeloversettelse, og mottar 300 000 kroner til arbeidet i 2021.

NTEC Media AS har fått 300 000 kroner til å utvikle digital lulesamisk ordbok.

I Sør-Sápmi har Åarjelsaemin vierhtiesåafoe/Sørsamisk kunnskapspark fått 300 000 kroner i støtte til å utvikle en 3D-plattform som kan brukes som språkarena. Det er en digital plattform som kan brukes til opplæring, men også brukes som kommunikasjons- og språkarena. Plattformen har samisk språk og samiske områder/steder som grunnlag. Grunnsystemet kan også tilpasses til nordsamisk.

– Digitale ressurser er gode verktøy i språkutviklingsarbeidet. Derfor ser Sametinget det som nødvendig å bevilge tilskudd til slike digitale ressurser, sier Mikkelsen.

Den Norske Kirke skal i år også avholde samisk konfirmantleir, og har fått 97 000 kroner til formålet. Her vil både nord-, sør- og lulesamisk språk bli brukt, samisk ungdom fra hele Sápmi møtes med hver sine språk, og det er tilrettelagt for det.

– Jeg synes at det er gøy at vi har fått dele ut tilskudd til så mange gode søknader. Det gir stor motivasjon å jobbe med samiske saker når befolkningen viser så stor interesse i å utvikle samiske språk, sier Mikkelsen.

For spørsmål eller intervju, kontakt sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR), tel. +47 917 42 161, mikkel.eskil.mikkelsen@samediggi.no

Se hvilke språkprosjekter Sametinget har bevilget tilskudd til (DOCX, 15 kB)