Tilskudd til formidling av sjøsamisk kvinnehistorie

I Kjerringdalen i Kåfjord kommune står et gjenreisningshus som har vært bebodd av en sjøsamisk kvinne ved navn Marj-Inger. Huset hun bodde i står ennå, og nå skal historien hennes dokumenteres og formidles. Sametingsrådet har gitt et tilskudd på 150 000 kroner til dette. 

Marj-Inger huset, før istandsetting Ingvild larsen, Sametinget Det er Davvi álbmogiid guovddáš/Senter for nordlige folk som står bak søknaden og som skal bistå husets nåværende eier med å dokumentere og formidle Marj-Ingers liv i gjenreisningshuset. Samarbeidsprosjektet har tidligere mottatt støtte til istandsetting av selve huset.

Når Marj-Inger-huset er innredningsklart skal relevant inventar dokumenteres med foto og skriftlig beskrivelse. Dette prosjektet skal også formidles digitalt, slik at flest mulig kan få tilgang til historien. Dokumentasjonen skal innføres i Davvi álbmogiid guovddáš/Senter for nordlige folks arkiv.

I tillegg til at prosjektet skal fortelle historien til Marj-Inger i Kjerringdalen, så skal dokumentasjons- og formidlingsprosjektet også knyttes opp mot samiske kulturminner i landskaps- og kulturminneområdet i Kjerringdalen, samt til evakuering og gjenoppbyggingshistorie etter 2. verdenskrig, og selvfølgelig også sjøsamisk kvinnehistorie.

I Marj-Inger huset, før istandsetting Ingvild Larsen, Sametinget – I et likestillingsperspektiv er det viktig at kvinnehistorier og den materielle og immaterielle konteksten de inngikk i, blir dokumentert og tilgjengeliggjort. I dette tilfellet er det snakk om sjøsamisk kvinnehistorie, noe som er lite dokumentert tidligere, sier sametingspresident Aili Keskitalo (NSR).

Tilskuddet på 150 000 kroner er bevilget fra tilskuddsordningen Tilskudd til kulturminnevern.

For intervju eller spørsmål, kontakt sametingspresident Aili Keskitalo (NSR), 971 29 305, aili.keskitalo@samediggi.no