Silje Karine Muotka og Elisabeth Erke
Åse M. P. Pulk/Sámediggi
Også de mørkeste sidene av samfunnet vårt må kastes lys på og snakkes om. Seksuelle overgrep, voldtekt og trakassering skjer også i samiske samfunn. Kátjá Rávdná Broch Einebakken satte modig flombelysning på dette gjennom å dele sine opplevelser fra Kautokeino. Det har rørt oss dypt. Hun har gitt en stemme til mange som opplever det samme i stillhet.
Ved å ta tak i utfordringene vi har, så kan vi skape trygghet. Når vi prioriterer tiltak for å forebygge voldtekt, overgrep og seksuell trakassering tar vi sammen skritt mot forandring. Ved å anerkjenne problemet kan vi ta nødvendige grep for å beskytte hverandre, og sørge for at ingen må oppleve eller leve i frykt for vold og overgrep.
Kátjá Rávdná og andre som tør å dele av sine vondeste opplevelser gir oss alle en mulighet til å endre samfunnet vi er en del av. Hennes modige stemme gir oss mulighet til å anerkjenne problemene og arbeide sammen for et tryggere samfunn for alle. La oss ikke kaste bort denne muligheten Kátjá Rávdná har gitt oss.
Kjære menn og fedre – vi trenger dere i denne kampen. Vi trenger at også dere snakker med deres unge og barn om overgrep, voldtekt og trakassering. Det er viktig at dere tar del i disse samtalene, at vi sammen viser at vi tar avstand fra all form for overgrep, voldtekt og seksuell trakassering.
Vi vet at overgripere og ofre kan være i alle aldre og kjønn. Vi alle har et ansvar for å skape samiske samfunn hvor respekt og verdighet er selvsagt, og hvor grenseoverskridende atferd ikke aksepteres.
Sametinget skal være med på å dra lasset. Vi har over lang tid jobbet for å møte disse utfordringene. Vi vedtok vår egen handlingsplan mot vold i de samiske samfunn i 2023.
Sametinget jobber med flere konkrete tiltak, blant annet:
- en informasjonskampanje for å formidle nulltoleranse mot vold, øke bevisstheten om overgrep og hvordan vi kan forebygge dem i hele Sápmi.
- Vi ønsker å bidra til videre oppfølging av overgrepsberørte i Hamarøy og Narvik kommuner.
- Vi ønsker å evaluere samiske læremidler på temaer om kropp, seksualitet og grensesetting, for å sikre oss at våre barn får de beste læremidlene om temaet.
- Vi har hatt møter med kommuner og regjeringen for å sørge for at krisesentre er tilgjengelige for og i samiske samfunn.
- Vi støtter hjelpetelefoner som kan gi noen å snakke med til de som opplever overgrep.
- Vi har også samarbeidet med organisasjoner som for eksempel Sex og politikk for å lage informasjon og undervisningsmateriell på samisk.
Samtidig har NASAK - Nasjonalt samisk kompetansesenter blitt opprettet denne sametingsperioden og der skal det tilbys veiledning og bistand for å sikre likeverdig tjenestetilbud til den samiske befolkningen. Det innebærer støtte til familievernet, kommunalt barnevern, statlig barnevern og krisesentre om samiske forhold.
Stiftelsen Alternativ til vold (ATV) har opprettet kontor i Alta og tilbyr hjelp til både voldsutøvere og voldsberørte.
Dette arbeidet er viktig, men vi vet at det ikke er nok. Målet er at vi i Sápmi skal ha nulltoleranse for vold, seksuelle overgrep og trakassering. Ingen skal behøve å utsettes for det. Et trygt samfunn er målet, og det målet må være innen rekkevidde.
Overgrep, voldtekt og seksuelle krenkelser er straffbare handlinger, og både kan og skal følges opp av de ansvarlige sektormyndighetene. Det omfatter både helsevesen, politi, justisvesen og andre instanser i det offentlige som barnehage og skole hvor det er en varslingsplikt etter loven. Det er snakk om krenkelser og gjerninger som kan ødelegge enkeltmennesker og som skaper betydelige utfordringer i et livsløp. Det er derfor viktig at det forebyggende arbeidet prioriteres meget høyt på alle nivå.
Sametinget har vært i kontakt med ordfører i Kautokeino kommune, for å gi støtte til deres videre arbeid mot vold. Videre vil Sametinget være med å ta initiativ til styrket samarbeid de samiske kommunene imellom, der målet er å stå sammen, der kommunene med ulike erfaringer og praksiser kan lære av hverandre.
Vi har tro på oss som folk. På vårt mot til å møte vanskelige situasjoner, på vår evne til å endre oss og vår vilje til å forme et trygt samfunn for alle.
Et trygt samfunn for alle kan kun skje gjennom at samfunnet selv tar tak i vanskelige saker og åpner de viktige rommene for endring. Sametinget, kommunen, helsevesenet, skolen, politiet og andre sektorer har ansvar for å lede vei.