
Kjære alle sammen,
Velkommen til Verddet – et forsoningstreff her i Tromsø. Det er godt å se dere her. At dere møter opp, viser at det er vilje til å lytte, dele, lære og samarbeide.
Dette treffet er et ledd i et større arbeid – et arbeid som har pågått i lang tid, og som må fortsette i årene som kommer. Arbeidet med å forstå konsekvensene av fornorskningen. Med å rette opp noe av det som ble ødelagt. Og med å skape rom for respekt og tillit mellom mennesker, miljøer og aktører på tvers av samfunnsområder.
Fornorskningen var ikke bare en politikk på papiret. Den traff enkeltmennesker. Den traff barn som ble straffet for å snakke morsmålet sitt. Den traff familier som valgte stillhet fordi det føltes tryggest. Den traff mennesker i lokalsamfunn som ble satt opp mot hverandre. Og den traff tilliten mellom folk.
Sannhets- og forsoningskommisjonen har dokumentert mye av dette. Deres rapport gir oss ikke svar på alt. Men den gir oss et felles utgangspunkt. Nå er det vår tur til å gjøre noe med det vi vet.
Navnet på forsoningstreffet, Verddet, er ikke tilfeldig valgt. Verddevuohta er et samisk begrep flere kjenner –eller kommer til å bli kjent med over de kommende dagene.
Verddevuohta handler om gjensidighet. Å hjelpe hverandre og knytte bånd gjennom gjensidige tjenester. Men det handler også om å kunne finne løsninger sammen, selv når man har ulike behov eller ønsker forskjellige ting.
Flere steder i Sápmi har slike relasjoner vært avgjørende for “birgjejupmi” - det å berges – for reindrifta, for kystfolk, for folk i innlandet. Når samarbeidet fungerte, sto folk sterkere. Når det ble brutt, ble konsekvensene store.
Vi vet at fornorskningen ikke bare rammet språk og kultur. Den rammet også relasjoner. Den svekket verddevuohta.
Under de neste dagene skal vi videreføre og styrke verddevuohta igjen. Ikke som en kopi av det som var, men som noe som kan vokse fram i vår tid, etter nåværende behov – i møte mellom samiske og ikke-samiske aktører, i møte mellom generasjoner, og i møte mellom enkeltpersoner og institusjoner.
Programmet for disse to dagene er sammensatt med det i tankene. Vi har satt sammen samtaler og innlegg som skal gi innsikt. Vi skal lytte til erfaringer. Vi skal stille spørsmål – og kanskje utfordre hverandre litt. Ikke for å skape uenighet, men for å legge til rette for gjensidig dialog og forståelse.
Vi vet også at dette ikke er lett. Forsoning har verken en fasit eller en snarvei. Ett møte eller tiltak løser ikke alt. Men når flere hundre mennesker samles til forsoningstreffet Verddet – med ulike bakgrunner, erfaringer og perspektiver – forteller det oss noe viktig: Engasjementet er stort og behovet er reelt. Og det gir et solid grunnlag for å finne veier videre, sammen.
Jeg håper disse dagene vil gi rom for både refleksjon og handling. For å bygge nye relasjoner, og styrke de vi allerede har. For å dele verktøy, innsikt og ideer. Og for å legge grunnlag for videre samarbeid – lokalt, regionalt og nasjonalt.
Takk for at dere er her. Takk for at dere bidrar. Og velkommen til forsoningstreffet Verddet.