Totalt ble det mottatt 25 søknader, hvorav 24 ble innvilget, noe som viser sterk interesse for å utvikle duodji som næring.
Til sammen representerer de 25 søkerne en imponerende samlet omsetning på nesten 7,4 millioner kroner.
Kun én søknad ble avvist på grunn av manglende sertifisering av Sámi Duodji-merket. Dette betyr at de som søker om driftstilskudd til duodji må ha Sámi Duodji-merket. Merket har som mål å fortelle forbrukerne at et produkt er ekte duodji og laget av en same, noe som styrker både kvalitet og tillit til samisk håndverk.
Blant søkerne var det to helt nye. De øvrige søkerne har i varierende grad søkt på tilskuddsordningen gjennom flere år, noe som er positivt og viser en stabil og vedvarende interesse for duodji.
Forbruket på posten var på kr 2 427 400, mens det var avsatt kr 2 800 000. Dette ga et restbeløp på kr 372 600. Restmidlene blir omdisponert av sametingsrådet, og går blant annet til å dekke opp merforbruket på duodjistipend og duodjiverksteder.
Elisabeth Erke
Åse M. P. Pulk/Sámediggi
Selv om det var forventet flere nye søkere, ser Sametinget på dette som en mulighet til å intensivere innsatsen for å rekruttere flere til duodji som næring. Sametinget ser frem til at effekten av denne innsatsen vil bli mer synlig etter at det toårige prosjektet “Bistand til bedrifts- og forretningsutvikling til duodjiutøvere” igangsettes på nyåret.
– Vi er glade for å se at så mange duodjiutøvere har fått innvilget tilskudd i år. Det er viktig for oss å støtte både etablerte og nye aktører innen duodji. Vi ser frem til å styrke rekrutteringen til denne viktige næringen, spesielt gjennom vårt kommende prosjekt om bistand til bedrifts- og forretningsutvikling innenfor duodji, sier sametingsråd Elisabeth Erke (Sp).
Nedenfor følger oversikt over tilskuddsmottakere og tilskuddsbeløp: